Sjukvård

Vad kan produktionsstyrning ge vårdorganisationer?


Med professionell produktionsstyrning i en organisation säkerställs att ett strukturerat faktaunderlag tas fram. Denna fakta används sedan som underlag för beslut som bidrar till en stabil välfungerande vårdverksamhet där överenskomna mål hålls och medarbetarna är nöjda med sin arbetsmiljö.  Här är några av de viktigaste anledningarna:


  • Balans mellan behov och kapacitet: Genom produktionsstyrning skapas stabila planer där patienternas behov matchas med tillgängliga resurser. Detta minskar risken för oplanerad resursbrist och bidrar till en verksamhet med färre dagar av kaos.


  • Tidiga varningar för köbildning: Produktionsstyrning ger objektiva och pålitliga indikationer på var det finns risker för köer eller flaskhalsar i verksamheten. Genom att identifiera dessa risker tidigt kan vården vidta proaktiva åtgärder, i stället för att behöva reagera på redan uppkomna köer.


  • Förbättrad patientkommunikation: Med en effektiv produktionsstyrning kan vården ge tidigare och mer exakta besked till patienter om när olika behandlingar och åtgärder kan utföras. Detta skapar trygghet och förutsägbarhet för patienterna.


  • Måluppfyllelse och stabil styrning: Genom att balansera behov och kapacitet sätts realistiska mål som är möjliga att nå. Att sedan kontinuerligt följa upp hur verksamheten presterar i jämförelse med planer och mål ger en stabilare styrning och en bättre arbetsmiljö.


  • Simulering av förändringar: Förändringar kan simuleras i de redan lagda planerna och dess påverkan på organisationen förstås.  

 

Sammanfattningsvis ger produktionsstyrning vårdorganisationer möjlighet att förbättra patientvården, effektivisera resurshanteringen och skapa en arbetsmiljö där medarbetare trivs.

Produktionsstyrning i sjukvården

- en väg framåt


Av mig författad bok som publicerad på Studentlitteraturs förlag under oktober 2017.

Utbildning och föreläsningar


Jag håller kurser via Dagens Medicin Utbildning  i Produktionsstyrning i sjukvård och även  Vårdplatsplanering:


Jag har också publicerat en digital kurs via Modux: 


Jag håller organisationsinterna kurser inom olika områden. Jag håller också allmänna kurs vid intresse: 

  • Produktionsstyrning för sjukvård
  • Vårdplatsstyrning
  • Operationsstyrning
  • Flöden. flaskhalsar och begränsande kapaciteter
  • Flödeseffektivitet och resurseffektivitet
  • Organisation, frikoppling och isolering
  • Förbättringsarbete, kontinuerliga förbättringar (kan göras i samarbete med Lean Kata Group vid större uppdrag
  • Övergripande kapacitetsplanering
  • Schemaläggning

Efter genomgång av minst en tvådagarskurs kan man vara med i ett nätverk med träffar och föreläsningar inom produktionsstyrning i sjukvården.


Konsultverksamhet


Jag brinner för praktisk planering och jag hjälper er att införa och utveckla produktionsstyrning i er organisation. Som konsult kan jag fungera som projektledare eller som coach för era implementeringsledare. Mitt mål är att göra mig själv överflödig genom att förse er med djupare kunskap om er organisation och om produktionsstyrning så att ni själva kan hantera uppdateringar av styrningen när verksamheten förändras och utecklas

Jag delar oftast upp utvecklingen i dessa fyra steg:


Steg 1: Årsbalans: Jag börjar med att intervjua nyckelpersoner och analysera data för att skapa en detaljerad årsbalans mellan kapacitet och behov i Excel. När balans är uppnådd (genom era ändringsbeslut) kan den användas till att göra en produktionsplan enligt steg 2 eller för att simulera förändringar. 


Steg  2: Produktionsplansbildning: Den balanserade årsplanen bryts ner till veckonivå, där vi identifierar låg- och högproduktionsveckor baserat på tidigare säsongsmönster. 


Steg 3: Uppföljning och standardisering: Vi bygger upp ett system för att lätt följa upp planerna och skapar standardveckor som används praktiskt vid bokning och schemaläggning. 


Steg 4: Coaching och uppdatering: Jag erbjuder coaching och uppföljning under ett års tid  med alltmer sällsynta besök för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Detta steg är viktigt för att verkligen se till att produktionsstyrning stannar i organisationen. 



För produktionsplanering för ett helt sjukhus tillkommer även övergripande planering, såsom vårdplats- och operationssalsplanering där verksamheternas planer ska agglomereras och balanseras över sjukhuset. 


Kontakta mig gärna för en diskussion om era behov och för att få en offert. Jag ser fram emot att hjälpa er ta nästa steg mot en mer effektiv och välfungerande vårdorganisation.

Krisberedskap och ledarskap för lärande organisationer

Jag håller gärna föredrag utifrån min avhandling (Juni 2024) som handlar om hur kapaciteten byggdes upp på sjukhusen under COVID-19.


Utifrån min forskning så presenterar jag tillitsfull ledarskap med lärande i fokus som kan användas även i vår dagliga verksamhet

Vill du ha ett fysiskt exemplar av avhandlingen - hör av dig


Publikationerna är open access:






Exempel på kunder:

Hör gärna av er om ni vill ha specifika referenser


  • NUS (medverkade i internt projektarbete)
  • Sundsvalls sjukhus (Barnmedicin, Ögon och Röntgen)
  • SÖS (allmän utbildning och årsbalans på kirurgi
  • Södertälje sjukhus (årsbalanser inom opererande verksamheter, medicin och geriatrik
  • Region Kronoberg (Styrning inom opererande verksamheter) 
  • Region Kalmar (Utbildning) 
  • Akademiska Sjukhuset (Utbildning, planeringsspel) 
  • Norrtälje sjukhus (Utbildning och planering på vårdavdelningar)


unsplash